bemelegítés

Bemelegítés

A bemelegítés célja, hogy felkészítse a szervezetünket a nagyobb fizikális megterhelésre. Több olyan szervrendszer működését kell nyugalmi funkcióból megemelni, melyek a terhelés alapját képezik. Ezek a mozgásrendszer, légző szervrendszer, keringési rendszer, és az idegrendszer. A mozgásrendszer esetében a cél az ízületi nedv termelésének a fokozása, valamint az izmok vérellátásának javítása, mely hatására a hőmérsékletük is emelkedni kezd, így nő a rugalmasságuk és szakító szilárdságuk. Ezek a hatások laza és lendületes mozdulatokkal érhetők el, melyekre bőven elég 5-10 percet szánni, utánuk viszont nyugodtan beiktathatunk néhány nyújtó gyakorlatot.

Nyújtás:

A bemelegítés lezárása mellett a nyújtás szerepe edzés után kiemelt fontosságú. Ennek oka, hogy az izmainkat alkotó aktin és miozin filamentumok mozgás hatására az izmok összehúzódása közben közelebb csúsznak egymáson, míg az elernyedés pillanatában kissé eltávolodnak. A tartós erőkifejtés miatt edzés után kissé közelebb csúszva maradnak a filamentumok. Egyedül nyújtás hatására távolodnak el egymástól optimális mértékben. Ha nem nyújtjuk meg az igénybevett izmokat, tartóssá válik az összecsúszott állapot, mely az izmok zsugorodásához vezet, és fájdalommal meg mozgásbeszűküléssel jár. A rövidült izom nem lesz képes maximális erőkifejtésre, mivel az izomrostok hely hiányában nem tudnak még közelebb csúszni egymáson. Abban az esetben, ha a mozgás megkezdése előtt csak néhány nyújtó gyakorlatot végeznénk el önmagában, azzal egyrészt nagymértékben eltávolítanánk egymástól az izomrostokat, így kisebb erő kifejtésére lennének képesek, másrészt a hideg, rugalmatlan izmok nyújtás hatására könnyen meghúzódhatnak, esetleg el is szakadhatnak.

Dinamikus nyújtás:

A legjobb nyújtástípus a bemelegítés részeként edzés vagy sportesemény előtt. Lassú dinamikájútól közepesig terjedő mozgást jelent bizonyos specifikus vagy bemelegítést követő sportmozgáshoz hasonló mozgástartományban. Célja nem az izmok meghosszabbítása, hanem az elme és a test előkészítése a következő teljesítményre, az izmok felmelegítése és a vérkeringés fokozása az aktív izmokban. Végzése során kis mozdulatokkal ki-be lépünk a nyújtásba, de nem tartjuk meg.

A rendszeres nyújtással sokat tehetünk mozgásrendszerünk egészségéért. Izmaink optimális hosszának megőrzésével megelőzhetjük ízületeink mozgásának beszűkülését, csökkenthetjük a sérülések kialakulásának kockázatát, valamint fenntarthatjuk izmaink erejének egyensúlyát. Azonban ezek a pozitív hatások kizárólag a helyesen végzett gyakorlatokkal érhetők el.

Ha konkrét kérdésed van a bemelítéssel kapcsolatban, vedd fel velem a kapcsolatot!

Ha bemelegítő krémet keresel, itt megtalálod.

Forrás:

Tudatos nyújtás

https://www.facebook.com/nicklaus.dalanics/posts/465927811409046

 

 

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük