Immunrendszer erősítés

Immunrendszert támogató tápanyagok

Most, hogy vírushelyzet van,

  • fontossá vált az immunrendszer erősítése.
  • Milyen tápanyagokkal támogathatod védekezőképességedet?
  • Mit érdemes vásárolnod?

A béta-karotin az A – vitamin legfontosabb forrása, növényi eredetű élelmiszerekben található, például az édesburgonyában , sárgarépában , paradicsomban , spenótban , mangóban , brokkoliban , kelkáposzta, sütőtök, tojássárgája.

A – vitamin zsírban oldódik, az egészséges nyálkahártyáért, jó látásért felelős. A béta – karotinoidok antioxidánsok is, hasznosak egyes rákbetegségek megelőzésében. (tüdő-, gyomor-, bőr és vastagbélrák)

A C-vitamin jó forrásai a citrusfélék , a paprika , káposzta , bogyós gyümölcsök . C – vitamin részt vesz a kollagénrostok termelődésében. Antioxidáns képessége miatt véd a szabadgyökök kialakulásával szemben. Sokrétű a védőszerepe.

D-vitamin az olajos halakban , halmájakban, tojássárgában található. A D – vitamin zsírban oldódó vitamin, feladata a kálciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.

A cinknek jobb a felszívódása az állati eredetű termékekből, mint a marhahús , tengeri állatok , de a növényi eredetű élelmiszerforrásokban, pl. búzacsírában , száraz hüvelyesekben, olajos magvakban és a tofuban is megtalálható. A cink szabályozza a hormonrendszer megfelelő működését. Kedvező hatással van a bőrre.

A probiotikumok olyan „jó” baktériumok, amelyek segítenek egészségünk megőrzésében. Kiváló forrásaik a fermentált tejtermékek, például joghurt , és az erjesztett ételek, mint a savanyú káposzta vagy a kovászos uborka . A probiotikumok a szerzett immunitás folyamatának erősítésében fontos szerepet játszanak. Segítenek a fertőzések leküzdésében és az ellenálló képesség növelésében.

A fehérje állati és növényi eredetű forrásokból is származhat, mint például a tej, joghurt , tojás , marhahús , csirke , tenger gyümölcsei , illetve az olajos magvak , száraz hüvelyesek. A fehérjék funkciója változatos, többek között az izmok, a kötőszövetek, az inak, a csontok szerkezeti elemei, a hormonok és az enzimek alkotórészei, szerepük van az immunrendszer felépítésében.

Az immunrendszer egészségének megőrzése érdekében figyeljetek a kiegyensúlyozott, változatos étrendre, a megfelelő alvásra, mozgásra és a stressz kezelésére.

 

 

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége-Terítéken az egészség

www.webbeteg.hu

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük