Cukorbetegség és sport

A megfelelően megválasztott sport a stabil vércukorszint (glikémia) fenntartását is segíti, csak oda kell figyelned magadra.

Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között?

Mindkét típusú cukorbetegség részben genetikailag meghatározott, de ma már tudjuk, hogy van amikor pszichoszomatikus betegségről van szó.

  • Az 1-es típusú cukorbetegség leggyakrabban kisgyermekeknél és pubertáskorban jelentkezik autoimmun alapon. Ez egy olyan állapot, amikor a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint. Lehetnek súlyos szövődményei, beleértve a ketoacidózissal járó kómát is. Inzulin adása szükséges, ami az 1-es típusú cukorbetegségben teljesen hiányzik.
  • A 2-es típusú cukorbetegségben még termelődik inzulin, de a szervezetben a nem megfelelő életmód, a stressz miatt úgynevezett inzulinrezisztencia alakul ki. Kevésbé súlyos tünetei vannak, mint az 1-es típusú cukorbetegségnek. Ennél a cukorbetegségnél az étrend módosításával, az életmódváltással, ezen belül az étkezési és mozgási szokások megváltoztatásával a tünetek enyhíthetők vagy akár teljesen gyógyíthatók.

Mi a helyzet a cukorbetegséggel és a sporttal?

Itt is különbségek vannak a cukorbetegség egyes típusai között.

Mindazonáltal mindkét esetben fontos ellenőrizni a vércukorszintet, megfelelő szinten tartani, és megtapasztalni, hogyan reagál a szervezet az edzésre. A szervezet nem mindig működik egyformán, és néha nehéz stabil vércukorszintet fenntartani annak ellenére, hogy minden előírást követsz. A stressz, a fáradtság és más külső tényezők mindig közrejátszanak.

Milyen kockázatokkal nézhet szembe egy cukorbeteg sportolás közben?

1. Hipoglikémia – vagy alacsony vércukorszint, ami eszméletvesztéshez vezethet. Ez nagyobb valószínűséggel fordul elő olyan sportolóknál, akik 1-es típusú cukorbetegségben szenvednek és inzulint használnak a kezelésre, de olyan 2-es típusú cukorbetegeknél is, akik bizonyos gyógyszereket használ betegség kompenzálására.

A sporttal kapcsolatos hipoglikémia elkerülése érdekében módosítani kell az inzulin és a gyógyszerek adagját. Megfelelően tervezd meg a sporttevékenységet, folyamatosan figyeld a cukorszintet (glikémiáját), és időben reagálj  szükség esetén. Lehetőleg 30-60 percenként adj szénhidrátot a szervezetnek. A hipoglikémia kockázata a fizikai aktivitás befejezése után több órán keresztül fennáll.

Az alacsony szénhidráttartalmú diétához alkalmazkodó betegeknél alacsonyabb a hipoglikémia kockázata, és könnyebben kezelhetők. Esetükben az izmok több zsírt (zsírsavat) és kevesebb glükózt használnak fel.

2.Hiperglikémia – különösen „erő” sportoknál vagy bármely sportág maximális terhelése közben (sprint) jelentkezhet, de a verseny vagy verseny előtti stressz is átmeneti hiperglikémiát okozhat – megemelkedik a vércukorszint a vérben. A vércukorszint magától csökkenni kezd a folyamatos edzéssel, ez egyénileg megkövetelheti az inzulin módosítását.

3. A sportolás során nagyobb egészségügyi kockázat jelentkezhet azoknál a nem kezelt cukorbetegeknél, akiknél már olyan szövődmények alakultak ki, mint a neuropátia – a végtagok idegeinek károsodása, ami koordináció elvesztéséhez és sérülésekhez vezethet. A sporttevékenység kockázatosabb is lehet azon cukorbetegek számára, akik nem ismerik fel a közelgő hipoglikémiát,  ők használhatnak glükózérzékelőt, amely jelzi a vércukorszintjüket.

Mi az anyagcsere élettana egy cukorbeteg sportolónál?

A sportolás során az izmok a zsírokból és a glükózból származó zsírsavakat egyszerre, különböző arányban használják fel energiaforrásként. Az erősportokban vagy a rövid, de nagyon intenzív teljesítményű sportágakban a glükózt inkább energiaforrásként használják. A zsírsavakat energiaforrásként használják az enyhe és közepes terhelésű állóképességi sportokban. Az inzulin csökkentése szükséges ahhoz, hogy a zsírsavak mobilizálódjanak a zsírszövetből. Mivel az állóképességi sportokban az inzulinszint edzés közben csökken, az inzulinszükséglet is csökken.

Sportolás közben (kb. 30-60 percenként) és utána is általában szükséges a szénhidrát pótlása, mert az izmok többet „esznek” glükózból, mint zsírsavból. Valamivel könnyebb a helyzet egy inzulinpumpával, amelyen a bázisinzulin adagja is módosítható a sporthoz kapcsolódóan.

Milyen típusú sporttevékenység a legjobb egy cukorbeteg számára?

A cukorbetegek számára legmegfelelőbb sportok közé tartoznak az állóképességi sportok, mint a futás, kerékpározás, triatlon.

Érdemes orvossal konzultálni a cukorbeteg sportolók számára megfelelő sporttal kapcsolatban. Általában 6-10 mmol/l között javasolt tartani az inzulin szintet, ezért jó, ha van náluk „gyorsan felszívódó szénhidrát”. Termékeink közül az PENCO LONG ENERGY SNACK-et, állóképességi sportolóknak pedig az PENCO ENERGY GEL-t ajánljuk. Bár ezek a magas szénhidráttartalom miatt rövid távon magas vércukorszint emelkedést okozhatnak, a szervezet kibírja az ilyen terhelést az állóképességi és megerőltető tevékenységek során.

Milyen termékeket használhatnak a cukorbetegek kínálatunkból?

Mint fentebb említettük, ez függ a napi étrendtől. Például, ha egy alacsony szénhidráttartalmú diétát követ, amellyel a cukorbetegséget kezeli, ezek a termékek eltérnek a cukorbeteg sportolóétól, aki klasszikusan étkezik, és energiaforrásként túlsúlyban szénhidrátokat eszik.

Tapasztalatból tudjuk azonban, hogy mindkét esetben jó, ha MINDIG van nálad némi energia hipoglikémia esetén.

Ajánlhatjuk a PELUPA kását, amely egy könnyen emészthető, gluténmentes, kukorica és méz alapú instant kása. Minden szükséges tápanyagot biztosít a teljesítmény fenntartásához és az éhségérzet csökkentéséhez edzés vagy verseny közben. Szerves formában vassal dúsított. Egy adag PELUPA 10 mg vasat tartalmaz, ami az ajánlott napi adag körülbelül 70%-a. Az alacsony szénhidráttartalmú diétához a változata a PELUPA FITNESS, alacsonyabb egyszerű szénhidráttartalommal.

Az alacsony szénhidráttartalmú diétát választók számára a BCAA Liquid vagy a BCAA Instant is választható energiaszubsztrátként edzés előtt, azaz  teljesen szénhidrát mentes.

Nem csak a futás, kerékpározás hanem más állóképességi sportok esetében is a legfontosabb a folyadékpótlás. A kiszáradás akár 20%-kal is csökkentheti a teljesítményt. A legtöbb Penco ital szénhidrátokat tartalmaz egyszerű cukrok formájában energiaforrásként. Ezek közül a Mineral Drinket vagy az Energy Drinket ajánljuk hosszabb, több órás edzések esetén. Ha Ön az alacsony szénhidráttartalmú diétát tartasz, választhatod

az AC Hydratabs-ot, amely nem tartalmaz cukrot, vagy az Ionogent, amely csökkentett cukortartalmú.

Vegan

Mi a helyzet hipoglikémia esetén?

Még ha alacsony szénhidráttartalmú diétát is tartasz, soha ne felejts el magaddal vinni valamilyen gyors cukrot tartalmazó forrást. Nálunk az energiaszeletek vagy zselék széles választékából válogathatsz. Nagyon népszerű a Long Energy Snack, kifejezetten sportolók számára kifejlesztett szelet vagy a Sport Jelly Bar egy nagyon ízletes zselé sportolóknak 50%-os gyümölcstartalommal.

Mi lesz az edzés után?

Ha nem kerülöd a szénhidrátot étrendedben, használd a Restart Drinket (laktózmentes regeneráló ital) vagy az After Activityt (turmix). Fontos az időzítés – lehetőleg az edzés után 30 percen belül. Szénhidrátszegény diéta esetén az edzés befejezése után 60-90 perccel a Whey Protein fehérjeturmixot ajánljuk, amely egy adagban 26 g fehérjét tartalmaz, sztíviával édesítve.

Az energia-anyagcserében fontos szerepet játszik az L-karnitin, amely lehetővé teszi a zsírok energiává alakítását, valamint segíti a sportteljesítmény optimalizálását és a regeneráció javítását. Cukorbetegek számára is megfelelő étrend-kiegészítő. Az L-karnitin kapszula vagy folyékony formában Penco L-Carnitine Liquid 1400 teljesen szénhidrátmentes.

Mikor nem lehet sportolni?

Azt tanácsoljuk a sportolóknak, hogy hallgassanak testükre, ez kétszeresen igaz a cukorbeteg sportolókra. Ha nem érzed jól magad, inkább halaszd el a sportot!

 

https://www.penco.cz/diabetes-konec-sportovani

https://penco.hu/shop/

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük