Ionogen

Mikor, mit igyunk?

Már tudjuk mit együnk és mi vált be edzés, verseny előtt az sem mindegy mit iszunk.

A sportitalok speciálisan kifejlesztett italok, melyek a megnövekedett fizikai terhelés esetén segítenek fenntartani a szervezet belső egyensúlyát (homeosztázisát). A folyadékpótlás melett elektrolitokat és energiát is pótolnak. Könnyen emészthető szénhidrátokból, ásványi anyagokból, vízből állnak, de ezek kiegészülhetnek vitaminokkal vagy teljesítményt segítő összetevökkel (koffein).

Miért jó, ha sportitalt iszunk?

– Pótolják az izzadsággal veszített ásványi sókat ásványi anyag tartalmukkal

– Energiát adnak (glükóz, fruktóz, maltóz, szacharóz)

– Ösztönzik a folyadékfogyasztást

– Folyékony állapotuk miatt gyorsabban felszívódnak

– Szénhidráttartalmuk a glikogén raktárakat tölti

Milyen fajtái vannak?

Hipotóniás:

Sűrűsége alacsonyabb a vér koncentrációjánál. Kevesebb szénhidrátot és elektrolitot tartalmaznak (<4%, azaz <4g/100 ml).

Alacsonyabb szénhidrát- és elektrolit tartolom miatt a leggyorsabban felszívódnak, de a kiürülésük is gyors. Alkalmasak fizikai aktivitás előtt, közben és után is folyadékpótlásra.

(házilag: 2:1, víz:gyümölcslé)

Penco Ionogen, Mineral Drink

Izotóniás:

Az emberi szervezet a belső egyensúly fenntartására törekszik. Igyekszik állandó térfogaton tartani folyadéktereit, összetételüket és nyomásukat. A vér ozmotikus nyomása 280-330 mosmol/l, ennek felel meg az italok összetétele. Szénhidráttartalmuk 4-8 %, azaz 4-8g/100 ml. Gyorsan felszívódnak, sportolás közben is hatékony pótlást nyújtanak.

Penco Junior Sport Drink, Energy Drink, Jet Power, Ultra Endurance Drink

Hipertóniás:

Magas ozmotikus koncentrációjú italok, melyek több szénhidrátot és oldott anyagot tartalmaznak mint a hipotóniás és izotóniás sportitalok. (>8%, azaz >8g/100 ml)

Fizikai aktivitás után minél hamarabb pótolni kell vele az elektrolitokat és a szénhidrátot (20 percen belül). Felszívódásuk lassú, ezért visszatöltésre alkalmasak, sportolás közben nem ajánlott.

(házilag: gyümölcslé, kakaó, cukros üdítő)

Penco Restart Drink

A Penco Hungary termékpalettáján minden típúsú spotitalt megtalálhattok, gyermek sportolóktól (6 éves kortól) sportolókon át egészen az ultra, extrém sportolóknak ajánlott termékekig.

Az italok készítésekor ügyelni kell a leírtakra, hogy megfelelő koncentrációt érjünk el.

Mikor igyunk?

  • Edzés előtti órában fél liter izotóniás, ha alacsonyabb a terhelés hipotóniás sportitallal szénhidrát juttatható a szervezetbe. Fontos a hidratált állapot eléréséhez és a szénhidrát raktáraktöltéséhez.
  • Edzés közben kb. 60 perces edzéseknél ahol nagy intenzitású allóképességi munkát végeznek javasolt 30-60 g/óra szénhidrát pótlás, kb. 4-8 dl izotóniás ital.2-2,5 órát meghaladó edzés/verseny alatt a terheléstől és az egyéni energia felhasználástól függően akár 90 g/óra szénhidrátra is szükség lehet. Sportital és energiazselé fogyasztása is javasolt. Több részletben, 15-20 percenként 1-2 dl bevitele egyéntől függően. (Penco Energy Gel)
  • Edzés utáni regenerációban, visszatöltésben (szénhidrát, elektrolit, vitamin) segítenek a sportitalok. 20 percen belül fogyasszuk el a mozgás után.

Italok ideális felszívódási hőmérséklete 15-22 ºC között az ideális.

Megfelelő időben és mennyiségben fogyasztva optimalizálják a teljesítményt és a folyadékfogyasztást.

Egyénileg érdemes kitapasztalni mennyit, mikor és milyen termék, íz a megfelelő.

https://penco.hu/

 

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük